.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

TE BELEVEN

2018

 

De steen van Rosetta ontcijferd

 

 

Laten wij eerst het woord zelf ontcijferen: van hiero - glyfein : heilig of goddelijk – schrijven, godenwoorden dus, uitgevonden door de godin Sechat. Hiërogliefen werden vooral voor monumenten gebruikt om teksten voor de eeuwigheid te beitelen, maar met de komst van het papyrus bedienden de Egyptenaren zich van een vluchtiger vorm van hiërogliefen: het zogenaamde hiëratisch schrift en voor lijsten namen ze zelfs hun toevlucht tot nog een eenvoudiger schrift, het demotisch schrift. Het heilige werd zo stilaan vervangen door het praktische. Het Egyptische rijk moest immers bestuurd worden en daarvoor was een sterke organisatie nodig. Het schrift gold  daarbij als een uitstekend communicatiemiddel. Met zo’n duizend verschillende hiërogliefen was de ontcijfering van het schrift een hele klus. Egyptoloog Peter De Smet, die zelf jarenlang in Caďro woonde en die ons al de reeks over het Oriëntalisme bracht, zal ons inwijden in dat intrigerende beeldschrift van de Egyptenaren.

 

Zondag 28 januari 2018 om 11 u., Gemeentehuis Loppem

 

Spreker: Peter De Smet, egyptoloog

Zondag 28 januari 2018 om 11 u., Gemeentehuis Loppem

Leden: 4 € / niet-leden: 6 € - incl. aperitief

 

 

Twee lezingen over

Virginia Woolf en de Bloomsbury groep

 

   

 

Samen met de Bibliotheek van Zedelgem organiseren wij twee literaire salons rond Virginia Woolf en de Bloomsburygroep. In een eerste lezing zal professor Magda Michielsens de figuur van Virginia Woolf belichten: in de eerste plaats de schrijfster, maar ook de (niet steeds consequente) feministe in haar. Virginia hield ervan te experimenteren met haar literatuur. Samen met James Joyce ius zij het boegbeeld van de modernistische roman: een roman, doorgaans zonder echt verhaal, waarbij de verteller of ik-persoon een zgn. ‘stream of consciousness’ een stroom van bewustzijn vertolkt. Dit is een sleutelbegrip in het śuvre van Woolf.

In een tweede lezing zien we Virginia Woolf terug, maar dan vooral als lid van de Bloomsburygroep, een groep intellectuelen die zich in 1904 in Gordon Square in de Londense wijk Bloomsbury vestigde. Vaak wordt er over hen gezegd: ‘They lived in squares, they talked in circles and they loved in triangles’. Het was een vriendengroep die in het eerste kwart van de 20ste eeuw de culturele motor vormde in Londen en ver daarbuiten.

Naar aanleiding van deze literaire salons organiseren wij ook een leesgroep. Wij lezen ‘Naar de vuurtoren’ van Virginia Woolf en wisselen onze ervaringen uit op 26 februari. Verder vertonen we de film ‘The hours’ naar het boek van Michael Cunningham, dat handelt over drie vrouwen uit verschillende generaties, wier levens met elkaar verbonden zijn door de roman Mrs. Dalloway van Virginia Woolf.

 

Spreker: professor Magda Michielens

 

Zondag 18 februari 2018 om 11 u., Bibliotheek Zedelgem, Virginia Woolf

Maandag 26 februari 20128 om 20 u. De Pasterelle, Leesgroep ‘Naar de vuurtoren’

Zondag 11 maart 2018 om 11 u., Bibliotheek Zedelgem, De Bloomsburygroep

Donderdag 15 maart 2018 om 20 u., Bibliotheek Zedelgem, Film The hours

leden: 4 € / niet-leden: 6 € -  incl. aperitief

 

© Copyright 2018  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be - hetbeleefdegenot@scarlet.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 11 december 2017