.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

TE BELEVEN

2017

 

 

ERBARME DICH

 

 

In zijn film Erbarme Dich laat de regisseur, Ramón Gieling, mensen aan het woord komen die een speciale band hebben met Bachs Matthäuspassion, en dan met name de bekendste aria eruit: Erbarme dich, mein Gott. Dat levert een reeks interessante, aangrijpende en zelfs inspirerende verhalen op.

Een van de voornaamste personen die in deze documentaire voor de camera verschijnt, is dirigent Pieter Jan Leusink, die vertelt over hoe hij opgroeide in een streng gereformeerd milieu: “In die kringen was opera iets van de duivel”. Net als homoseksualiteit trouwens, leren we uit het verhaal over een zeer getalenteerde zanger die verguisd werd door zijn gelovige omgeving.

Maar dankzij de muziek konden deze mensen zich door moeilijke tijden heen slepen. Met name de Matthäuspassion heeft de kracht om te troosten, legt de Amerikaanse operaregisseur Peter Sellars uit. Ook de Nederlandse schrijfster en dichteres Anna Enquist praat daar over mee. De dood van haar dochter verwerkte ze door te schrijven, en door piano te spelen. Bachs Goldbergvariaties bleken een therapeutische werking te hebben. Later ontdekte ze dat achter diezelfde muziek een tragedie zat die opmerkelijke gelijkenissen vertoonde met haar eigen leven.

Er komen meer van zulke mooie anekdotes voorbij in Erbarme Dich, een documentaire die met beeld en tekst de kracht van Bachs muziek wil overbrengen. Gielings documentaire is sterk gestileerd en zit vol met symboliek.

 

Vrijdag 29 september 2017 om 20 u.

Sint-Martinuskerk Loppem

VVK : 4 € - ADD: 5 € - drankje nadien

Kaarten bij leden HBG (0498.73.58.73) of bij Daniël Verdonck (050.84.14.62)

 

 

QUE-SAIS JE?

 

 

Vaak wordt Montaigne beschouwd als de eerste moderne mens. Veel kunnen wij van hem leren uit zijn ‘Essays’, al schreef Montaigne deze niet voor het nageslacht maar voor zichzelf, om greep te krijgen op zichzelf. Zijn ‘Essays’ behoren echter tot de boeiendste filosofische teksten ooit.

Professor Vincent Caudron van de KU Leuven komt getuigen over deze rusteloze persoonlijkheid.

Zondag 8 oktober om 11 u., Gemeentehuis Loppem

Leden: 3 € / niet-leden: 5 € - incl. aperitief

 

PIERRE MICHON

 

 

Pierre Michon debuteerde in 1945 met ‘Vie minuscules’ (Roemloze levens). Meteen werd dit werkje gerekend tot de 100 belangrijkste boeken in de Franse literatuur. En met reden! Alle personages zijn eenvoudige mensen, maar allen bezield door iets groters. Zij leven en sterven echter zonder enig opzien te baren, maar Pierre Michon vertelt hun geschiedenis zo meesterlijk dat zij worden behoed voor vergetelheid. Onze spreker Rokus Hofstede vertaalde al verschillende boeken van Pierre Michon. Voor de vertaling van Roemloze levens werd hij alom geprezen.

Zondag 29 oktober om 11 u., Gemeentehuis Loppem

Leden: 3 € / niet-leden: 5 € - incl. aperitief

 

RAINER MARIA RILKE

 

 

Rainer Maria Rilke is ongetwijfeld de dichter par excellence. Hij was tijdens zijn leven de meest geheimzinnige kunstenaar van zijn tijd: altijd onderweg, zonder te weten waarheen, zonder beroep. Hij wou de absolute kunstenaar worden en hij is het geworden.

Professor Bert Karel Schreurs van de KU Leuven laat ons kennis maken met Rilke, de raadselachtige, de poseur, de mysticus, de dichter van onnavolgbare sonnetten, de laatste grote Europese briefschrijver.

Zondag 8 oktober om 11 u., Gemeentehuis Loppem

Leden: 3 € / niet-leden: 5 € - incl. aperitief

 

RILKE EN WORPSWEDE

 

 

In 1898 ontmoette Rilke de kunstschilder Heinrich Vogeler, die hem uitnodigde naar zijn woning in Worpswede waar Rilke in 1900 voor het eerst arriveerde. De ontmoeting met de schilders van de kunstenaarskolonie daar zou van beslissende invloed zijn op zijn leven. Hij ontmoette er vooreerst Clara Westhoff met wie hij in het huwelijk zou treden, maar schreef er ook een ongemeen boeiende monografie over de plaatselijke kunstenaars.

Met Bart Madou gaan wij in Worpswede op zoek naar plaatsen die hun stempel op Rilkes leven hebben gedrukt.

Zondag 3 december om 11 u., Gemeentehuis Loppem

Leden: 3 € / niet-leden: 5 € - incl. aperitief

 

 

Uitstap naar de tentoonstelling Gerhard Richter

 

 

Gerhard Richter (°1932, Dresden) wordt door velen beschouwd als een van de meest invloedrijke, nog actieve kunstenaars op dit moment en als een van de heruitvinders van de schilderkunst in de naoorlogse periode. Richter analyseerde de traditionele schilderkunstgenres (het stilleven, het portret, het landschap), de beeldtaal van de moderne schilderkunst (o.a. monochromie, abstractie, rasters) en de uitdagingen voor het medium in onze digitale cultuur. In dialoog met andere disciplines zoals fotografie en beeldhouwkunst verruimde hij de schilderkunst.

Vanaf oktober loopt er in het S.M.A.K. een belangrijke tentoonstelling van zijn werk. Met Het Beleefde Genot bezoeken wij deze tentoonstelling onder leiding van een gids. Als toemaatje bezoeken wij vooraf de tentoonstelling ‘Hello, Robot!’ in het Designmuseum en wippen wij ook even binnen in De Krook.

Maximum aantal deelnemers: 20 – vooraf inschrijven noodzakelijk – meer info op onze website.

Zaterdag 9 december om 8.45 u., Station Brugge

leden: 38 € / niet-leden: 43 € (incl. musea, lunch, excl. transport

 

© Copyright 2017 ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be - hetbeleefdegenot@scarlet.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 22 september 2017