HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

 

                           

HET BELEEFDE GENOT vzw

2020

                                           

 

 

Ideeën van Multatuli

Zondag 1 maart 2020

 

Eén dag voor de 200ste verjaardag van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli, was Jan Vandekerckhove te gast bij Het Beleefde Genot met een lezing over de Ideeën van Multatuli.

Inderdaad, in zeven bundels heeft Multatuli allerlei ideeën uitgewerkt, in de vorm van essays, verhalen, aforismen, brieven, paradoxen en zelfs een toneelstuk.

Meer dan duizend van die ideeën zijn verspreid over de meer dan tweeduizend bladzijden.

Hierin leren wij Multatuli kennen als een bijzonder begenadigd schrijver met een heldere en zwierige taal, vaak satirisch of ironisch en bijwijlen kon hij ook erg sarcastisch uit de hoek komen. Zijn meningen die we daarin lezen zijn verbluffend actueel en zijn tijd ver vooruit, denk maar aan zijn aanklacht tegen het onrecht aan de Javanen aangedaan door het Nederlands koloniaal bewind of zijn standpunt over de vrouw, waarin hij zich als een ware feminist ontpopt. Gelijke rechten voor man en vrouw, het was voor hem de evidentie zelve. En over God: de enige God die hij wilde kennen was de natuur en het zoeken naar kennis van die natuur was zijn religie.

Waarlijk, Multatuli mag best tussen de allergrootsten van de Nederlandse literatuur geplaatst worden. In Vlaanderen maar vooral in Nederland wordt hij dit jaar overvloedig herdacht met publicaties, congressen en tentoonstellingen. Veel informatie vindt u op multatuli-museum.nl.

 

 

 

De vriendschappen van Montaigne

Zondag 16 februari 2020

 

Op zondag 16 februari jl. verzorgde filosofe Ann Meskens een lezing over de vriendschappen van Michel de Montaigne. Zij begon met ons een beeld te schetsen van de 16de eeuw, de eeuw van Montaigne, een eeuw die hoopvol begonnen was maar tegen het midden zou overslaan naar een tijd van angst en intolerantie.

Michel de Montaigne en Etienne de la Boëtie ontmoetten elkaar in het parlement van Bordeaux en dit leidde tot een onvoorwaardelijke vriendschap van beide kanten. "Parce que c'était lui; parce que c'était moi", deze zin bevat in essentie de hele vriendschap. Jammer genoeg sterft de la Boëtie al drie jaar na hun ontmoeting. Montaigne erft zijn bibliotheek en tracht de vriendschap over de dood heen te bewaren door ‘oefeningen’ te schrijven, de welbekende Essais.

Pas op 55-jarige leeftijd ontmoet Montaigne Marie Le Jars de Gournay, een voor die tijd heel vrijgevochten vrouw, die slechts één liefde kent: haar boeken. Als zij van haar oom de eerste twee delen van Montaignes Essais ontvangt is zij volledig in de wolken. Ze leest en herleest en zoekt hem ten slotte op in Parijs. Hoewel Montaigne niet onder de indruk is van het verhaal van deze vrouw, want slechts een vrouw, begint hij haar na verloop van tijd te appreciëren. Als Montaigne sterft, zal Marie de Gournay instaan voor het uitgeven en heruitgeven van de Essais. Zonder haar zouden we niet over de Essais van Montaigne beschikken, zoveel is zeker.

 

 

 

Claus reading

Zondag 19 januari 2020

 

Zondag 19 januari, onze eerste activiteit. Jacques Descamps bracht ons een boeiende en verhelderende lezing over drie van onze grootste dichters uit de voorbije decennia. Hoewel zijn insteek ‘close reading’ was, nam Jacques toch even de tijd om enkele toepasselijke biografische gegevens van de dichters op te sommen of in herinnering te brengen. Begonnen werd met Moeder van Hugo Claus, gevolgd door zijn West-Vlaanderen. Beide gedichten zagen en hoorden wij door de dichter zelf lezen in zijn onnavolgbare stijl. Rutger Kopland kreeg meer aandacht. Van hem lazen wij Onder de appelboom, heel mooi geduid door Jacques Descamps. Verder was het interessant om Koplands subtiele moedergedicht De moeder het water te vergelijken met Claus’ rauwere Moeder. Kopland, bedrieglijk eenvoudige zinnen en woorden, maar met een ongelofelijke diepgang. Ook Kopland zagen en hoorden we in een kort filmpje.

Tenslotte de nog enig levende dichter van de drie: Leonard Nolens, de meest mysterieuze wellicht. Heel mooi zijn gedicht Zonder mij, met de gevatte openingszin: ‘Wat kan ik voor je doen, ik heb alleen maar woorden.’ Maar welke woorden! Nolens is een poëtisch fenomeen, een zeldzaam prachtige dichtersziel.

 

 

 

 

 

  ARCHIEF                   SPREKERS

                                 2006 - 2019                                                                      

 

 

© Copyright 2020  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel
0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be - hetbeleefdegenot@scarlet.be
BTW
BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 01 maart 2020