Lezing
Eenzaamheid is bedreigend.
Over Orhan Pamuk.
Orhan Pamuk woont in Istanbul. De stad zit schrijlings op twee continenten. De brug over de Bosporus symboliseert in die visie de rol die Istanbul en Turkije te spelen hebben in de wereld: het verbinden van twee volkomen verschillende culturen en geschiedenissen. Pamuk gelooft niet in bruggen. ‘De Turkse identiteit moet niet kiezen tussen Europa of Azië, tussen secularisatie en islam, tussen Oost en West’, zegt hij. ‘Wij zijn onszelf, en dat is al complex genoeg.’ Andere uitspraken van hem: ‘Ik wil in mijn verhalen niet vervallen in de simplistische sjabloon waarin moslimvrouwen altijd de rol van verdrukte personages toebedeeld krijgen.’
Pamuk ontving in 2006 als eerste Turkse schrijver de Nobelprijs voor Literatuur. Zeker verdiend omwille van zijn omvangrijk maar vooral literair zeer hoogstaand werk. In zijn romans behandelt hij vooral de tegenstellingen Oost-West, Islam-Christendom en zeker traditie-moderniteit.
Zijn boeken zijn in verschillende talen vertaald, de meeste ook in het Nederlands, denk maar aan ‘Het huis van de stilte’, ‘De witte vesting’, ‘Sneeuw’, ‘Ik heet Karmozijn’, ‘Het zwarte boek’ en verleden jaar nog ‘De vrouw met het rode haar’.
Wie meer wil weten over deze winnaar van de Nobelprijs literatuur in 2006 mag op deze lezing niet ontbreken.