De filosofen en het fascisme
Bron: Pexel - Credits: Karatara

Lezing

De filosofen en het fascisme

De schokgolf die het fascisme vanaf 1922 in Europa teweegbracht, had ook een impact op de filosofie.

‘Het grote Europese beest van de twintigste eeuw heeft een uitgesproken voorkeur voor het fascisme.’ — Simone Weil
Denkers van allerlei slag deden hun best om deze nieuwe en uiterst succesvolle partijen te begrijpen. Welke nieuwe concepten bedachten ze daarvoor?

boekomslag De filosofen en het fascisme Filosofen uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en hun toenmalige kolonies, allemaal maakten ze de opmars van het fascisme mee. Sommigen waren zelf het slachtoffer van de opkomende vervolging, zoals Hannah Arendt. Anderen hielpen juist het fascisme intellectueel te rechtvaardigen – denk aan Carl Schmitt of Martin Heidegger. Nog anderen kozen de andere kant en wilden het bekampen: Georges Bataille of Georg Lukács. Ten slotte waren er ook diegenen die afstand trachtten te nemen. Tot die categorie behoorden Simone Weil of Wilhelm Reich.


verslag

Drie filosofen en het fascisme

21 april 2024 - door Bart Madou

De filosofen en het fascisme

Thomas Crombez is stilaan kind aan huis. Op zondag 21 april ll. verzorgde hij voor de zesde keer een lezing, dit keer over de filosofen en het fascisme. Vorig jaar verscheen van hem een boekje met dezelfde titel waarin hij dertien filosofen onder loep nam die zich over het begrip fascisme uitgesproken hebben. Voor deze lezing had hij er drie weerhouden: ... Lees verder ›


Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 25/03/2024 16:59:23.