HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
     Even voorstellen
Wie is wie?
    Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
Kunstenaars
 
Links
Contact


HET BELEEFDE GENOT vzw

Even voorstellen...

 

Wij zijn een groepje enthousiaste cultuur- en literatuurliefhebbers die u graag laten meegenieten van het schone en het goede door de mens voortgebracht.

 

Het Beleefde Genot stelt zich tot doel het culturele en literaire leven te stimuleren door het organiseren van evenementen zoals lezingen, uitstappen, literaire salons, filmvertoningen, tentoonstellingen, wedstrijden enz.

 

Wij wensen zoveel mogelijk mensen te laten genieten van culturele uitingen van een hoog niveau die niet onmiddellijk voorhanden zijn in onze directe omgeving. Daarnaast willen wij impulsen geven om het literaire beleven te bevorderen.

 

 

Statuten van Het Beleefde Genot vzw, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 6 december 2007.

 

                                                                            foto : Stefaan Huysentruyt 2011

Het Beleefde Genot leeft! Na dertien jaar kunnen we terug kijken op een boeiende en bloeiende periode, waarin wij – de mensen van het bestuur – veel geleerd hebben en ook veel genoten hebben, dit samen met allen die deelgenomen hebben aan één of meerdere activiteiten.

In 2006 noteerden wij de deelname aan de Week voor Amateurkunsten, medewerking aan de Gedichtendag 2006, twee culturele daguitstappen, twee avondprogramma’s, drie nummers van de Toverberg en vier bezoeken aan tentoonstellingen en oneindig veel plannen – niet slecht voor een beginnende kring.

In 2007 waren er al vijf literaire salons, zes filmvoorstellingen, een bezoek aan een tentoonstelling, een literaire wandeling in Antwerpen en deelname aan de gedichtendag en de Week van de Amateurkunsten en niet te vergeten de uitgave van twee poëziebundels en een lessenreeks over de kunst. Een geleid bezoek aan de tentoonstelling 'British Vision' in het MSK Gent rondde het jaar 2007 af ...

In 2008 gingen wij op ons elan door met literaire salons over o.a. Thomas Mann, een opera op groot scherm, lezingen, filmvoorstellingen, deelname aan gedichtendag en pARTcours 2008, bezoeken aan tentoonstellingen enz.

In 2009 waren er opnieuw vier literaire salons gepland: na de lezing over Richard Minne door Roland Ranson en over woordenschat door Jo Berten, ontvingen wij nog Staf de Wilde en Kris Kowlier. We hebben drie uitstappen achter de rug: Gent met de tentoonstelling over de Vlaamse Wandtapijten, een bezoek aan Doornik en een uitstap naar de tentoonstelling Rogier Van Der Weyden in Leuven. Wij namen opnieuw deel aan pARTcours 2009.

Verder genoten wij nog van een cultuursalon over de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken door Sofie Crabbé, van een lezing over Dante Gabriel Rossetti en twee opera's op groot scherm. Begin december was er de voorstelling van 'Mutatis Mutandis', een dichtbundel van Bart Madou.

2010 was opnieuw een boeiend jaar zes literaire salons, zes activiteiten rond geestelijke gezondheidszorg, drie uitstappen, deelname aan pARTcours 2010 en de voorstelling van drie publicaties...

2011 Het Beleefde Genot bestaat vijf jaar en dus kon er een extraatje bij. In april de eerste Thomas Mann-lezing met Johan Braeckman en in december een pianorecital. Maar er waren ook boeiende literaire salons met Lut De Block, Jeroen Messely, Jan Van Herreweghe, Patrick Lateur en Patrick Allegaert. Ook een viertal uitstappen blijven ons bij: bezoek aan Rijsel en het LAM, stadsbezoek aan Namen, poëtische wandeling op het Brugse kerkhof en tenslotte een bezoek aan de tentoonstellingen Liber Floridus in het STA.M en John Constable in het MSK Gent. En niet te vergeten was er de organisatie en de uitreiking van de poëzieprijs van Het Beleefde Genot!

2012 Dit jaar stond in het teken van twee thema's, in de eerste helft van 2012 hadden we een aantal lezingen met als thema "Met de H van Duitsland". We maakten kennis met Friedrich Hölderlin, Heinrich Heine, Hermann Hesse en Hannah Arendt. In het najaar ging het dan over Faust. De 2de Thomas Mann-lezing werd gegeven door Ludo Abicht. Uitstappen waren er naar het Raveelmuseum en naar Mechelen. Een bezoek aan de retrospectieve Constant Permeke besloot dit werkjaar.

2013, of jaar 7 van Het Beleefde Genot. Literaire salons over Vlamingen die in het Frans schreven: Charles De Coster, André Baillon, Emile Verhaeren. We herdachten Richard Wagner met drie voordrachten. Er stonden drie films op het programma over of met dans: The great Mass, Pina en de documentaire Soulscapes, ook twee films over helden en antihelden, respectievelijk Sophie Scholl en The Pianist. Een lezing over kunstbeoefening in de concentratiekampen, over het culturele Praag en over Europa. De derde Thomas Mannlezing werd verzorgd door Paul Verhaeghe en dan waren er nog uitstappen naar Louvre-Lens en Luik. Tenslotte namen enkele leden deel aan pARTcours 2013.

2014. Een themareeks over het toneel in het antieke Griekenland kon rekenen op een grote belangstelling. De tweede themareeks ging over De Grote Verhalen, passeerden de revue: Gilgamesj-epos, Odysseia en de geheime geschiedenis van de Mongolen. Uiteraard besteedden we aandacht aan de Groote Oorlog met twee lezingen in het najaar. Een heus project was de herdenking van 100 jaar Etty Hillesum, met een tentoonstelling, een voorstelling en twee lezingen. Op de 4de Thomas Mannlezing maakten we kennis met Leonor Wiesbauer. Er werden twee uitstappen gemaakt, moderne architectuur in Brugge en het Fin de sièclemuseum in Brussel. In de herfst was er weer een film in samenwerking met de parochie van Loppem en Fotoclub Kiwabi.

2015. Een week van de melancholie. Gwij Mandelinck over zijn laatste bundel. Een themareeks over Marguerite Yourcenar. De Grote Verhalen, deel 2. Een boekvoorstelling, een lezng over Bruges-la-morte. Een uitstap naar Mons, culturele hoofdstad 2015 en voor de 5de Thomas Mannlezing komt prof. Mark Eyskens. In de herfst was er de film 'Carmen' van Saura in samenwerking met de parochie van Loppem en Fotoclub Kiwabi. Nog te vermelden: deelname aan pARTcours 2015.

2016. Het Beleefde Genot bestaat 10 jaar! Twee grote thema's: oriëntalisme en cultuurstad Weimar, twee grote auteurs: Proust en Kavafis. 6de Thomas Mannlezing over Europa, een nieuwe publicatie: Klankschalen, en een cryptische rekensom: 3 + 6 = 4 + 5... Voeg daarbij twee uitstappen: villa Cavrois en een tweedaagse naar Leiden.

2017: Rusland en de Latijnse wereld staan bovenaan het programma. Maar we dragen ook ons (bescheiden) steentje bij aan het Lutherjaar. In het najaar Vrouwenstreken, Montaigne & Michon en Rainer Maria Rilke. Twee filmvertoningen: Johannespassie en Erbarme dich. We trekken er ook op uit: Cogels-Osy, abdijentocht en Dordrecht.

2018: Wij begonnen het jaar met het ontcijferen van de steen van Rosetta, onmiddellijk gevolgd door een wteeluik rond Virginia Woolf, twee passies van Bach en voor de de Thomas Mannlezing hadden we Alicja Gescinska uitgenodigd. Twee lietraire vrienden, Stefan Zweig en Joseph Roth, passeerden ook de revue, alsook Sigmund Freud. In oktober hadden we dan een hele week het poëziefestival Vers per Vers, en het jaar sluiten we af met een reeks ov er Prpheus & Eurydice.

2019: Haast een traditie: Peter De Smet als eerste spreker, dit keer over John Ruskin. Volgende lezing over Orhan Pamuk, komt dan het Vlot van de Medusa en Zwarte Lijsten. Een evocatie van Fernando Pesso en de Thomas Mannlezing met Patrick Loobuyck. Het thema Fare bella figura: Italo Svevo, Italo Calvono, Marcello Mastroianni en Gabriele D'Annunzio. James Joyce, Griekse epigrammen en ten slotte Trösterin Musica met L'Homme armé, Debussy, een cantate van Bach en katharsis bij enkele moderne Griekse componisten. En o ja, uitstappen naar Louvre-Lens, Fondation Folon en Luxemburg.

2020: Opnieuw een gevuld jaar! Close reading van gedichten van Hugo Claus, Rutger Kopland en Leonard Noelens; de vriendschappen van Michel de Montaigne: Etienne de la Boëtie en Marie le Jars de Gournay; Multatuli wordt 200. De 10de Thomas Mannlezing over Machiavelli; het verdriet van Vlaanderen, een voorstelling; vier postkoloniale auteurs; Afrikaanse en Zuid-Afrikaanse letterkunde; Mary Shelley en het monster van Frankenstein; Martha Nussbaum gevolgd door Susan Sontag en uiteraard Ludwig van Beethoven, hij werd 250 jaar. Neem daabij een tweedaagse reis naar Bonn en een uitstap naar de fototentoonstelling van Stefan Van Fleteren. Maar... toen kwam Corona en na Multatuli ging het licht uit...

2021: Het Coronajaar bij uitstek. Slechts twee activiteiten konden doorgaan. Eind oktober bezochten wij (virtueel) de Beethovenfries in Wenen en verzorgde Tinneke Beeckman de (uitgestelde) 10de Thomas Mannlezing.

© Copyright 2022  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN   hetbeleefdegenot.be

Contact: info@hetbeleefdegenot.be - tel. 0498/73.58.73

Laatst bewerkt: 18 december 2021

a