.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

 

Ideeën van Multatuli

       

Op 2 maart is het juist 200 jaar geleden dat Edward Douwes Dekker geboren werd, de dag ervoor, op zondag 1 maart 2020 verwelkomen we Jan Vandekerckhove van VIVES, een gepassioneerd Multatulilezer.

Eduard Douwes Dekker schreef in 1859 in Brussel zijn roman Max Havelaar onder het pseudoniem Multatuli, wat ik heb veel geleden betekent in het Latijn. In het boek verwerkte Eduard Douwes Dekker zijn ervaringen als bestuurlijk ambtenaar in Nederlands-Indië. Hij bekritiseerde in dit boek de bestuurlijke misstanden waar de gewone bevolking onder leed. De Nederlandse staat maakte in zijn ogen van de lokale machtsstructuur gebruik om koloniaal te kunnen overheersen. Plaatselijke hoofden kregen de functie regent en ontvingen daarvoor een beloning. Corruptie en uitbuiting van de gewone bevolking werden daardoor in stand gehouden. Het Nederlandse bestuur ondernam niets om dit te voorkomen.

In mei 1860 verscheen het boek Max Havelaar. Het boek werd een groot succes. Max Havelaar maakte een diepe indruk op lezers en werd bewonderd als literair meesterwerk. Voor zijn verdere publicaties bleef Eduard Douwes Dekker het pseudoniem Multatuli gebruiken. In zijn werken bekritiseerde hij de Nederlandse maatschappij van de negentiende eeuw. Zijn werk zou met de tijd een grote invloed hebben op de Nederlandse koloniale politiek en de arbeiders- en emancipatiebewegingen.

Gemeentehuis Loppem, zondag 1 maart 2020 om 11 u.

7 € - leden HBG: 5 € - aperitief nadien

10de Thomas Mannlezing

  

Filosofe Tineke Beeckman legt momenteel de laatste hand aan een biografie van Niccolò Machiavelli. Op zondag 22 maart om 10.30 u. laat zij ons kennis maken met deze boeiende en vaak verguisde figuur uit de Italiaanse Renaissance en tijdgenoot van Martin Luther.

De Italiaanse diplomaat en filosoof Niccolò Machiavelli (1469-1527) wordt wel beschouwd als de grondlegger van de moderne politieke wetenschappen. Machiavelli was een veelzijdig denker, die vooral bekend werd met zijn baanbrekende werk Il Principe (De heerser, ca. 1517, maar gepubliceerd na zijn dood). Hierin bepleitte het recht van een vorst om autocratisch te heersen als de situatie dat vereiste. Het leverde hem een hoop haat en kritiek op van tijdgenoten en latere intellectuelen.

Machiavelli bestudeerde de geschiedenis en literatuur met de grootste eerbied voor de klassieken. Zo schreef hij: ‘’s Avonds (…) ga ik mijn studeervertrek binnen. Bij de deur ontdoe ik me van mijn kleren van alledag die vol modder en smurrie zitten, en ik steek me in een koninklijk en rijk gewaad. En als ik me zo dan passend heb aangekleed, treed ik binnen in de gemeenschap van grote mannen uit de Oudheid, door wie ik liefdevol ontvangen word en bij wie ik het voedsel tot me neem dat in feite het enige voedsel is waarvoor ik op de wereld ben gekomen. Ik schaam me dan niet om met hen te spreken en naar het motief van hun daden te vragen. En in hun goedwillendheid geven zij mij antwoord. En vier uur lang voel ik geen enkel verdriet, vergeet ik al mijn zorgen, heb ik geen angst voor de armoede en word ik niet verontrust door de dreiging van de dood: met hart en ziel geef ik me aan hen over.’

LDC De Braambeier, Loppemsestraat 14A, Zedelgem
Zondag 22 maart 2019 om 10.30 u. 
Welkom en koffie vanaf 10 u.


9 € - leden HBG: 7 € - receptie nadien

Daguitstap Joodse wijk en Stephan Vanfleteren

 

Wij beginnen de wandeling in de grote hal het Centraal Station, waar tussen 1900 en 1940 ook de meeste Joodse migranten en vluchtelingen arriveerden.

Wij gaan via de Pelikaanstraat naar de Diamantwijk. Deze wijk is zwaar beveiligd en de straten zijn met slagbomen afgesloten. Jaarlijks worden hier voor zo’n 25 miljard dollar aan diamanten verhandeld. Wij wandelen verder en bezoeken ook News City aan de achterkant van het station. Hier wordt nu het VTM nieuws geproduceerd en hier zitten de redacties van alle kranten van de Persgroep. In deze buurt is ook de  Joodse aanwezigheid erg zichtbaar: in Antwerpen wonen circa 20.000 orthodoxe joden.

Omstreeks 12:00 u. gaan we de lunch gebruiken in het Joods restaurant “Hoffy’s”. De sfeer is er erg hartelijk en de chef kok zal ons uitleg geven over de koosjere keuken  gerechten en spijswetten.

Na de maaltijd omstreeks 13:30 u. vervolgen we onze wandeling tot aan de Plantin Moretuslei. Daar nemen wij de tram naar Antwerpen-Zuid, waar er verschillende musea dicht bij elkaar liggen, en wandelen van hieruit naar het fotomuseum FOMU.

Wij worden er verwacht om 14:30 u. voor een geleid bezoek van 1 uur.

Daarna kan het museum op individuele basis verder bezocht worden.

Fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969) blikt terug op zijn carrière met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling in het Fotomuseum FOMU Antwerpen.

Hij zonderde zich een half jaar af om alle foto's te doorploegen die hij de afgelopen 30 jaar maakte. De expo “Present” is geen “best of” geworden, maar een eigenzinnige selectie uit zowel zijn journalistieke, documentaire als artistieke foto’s.

“Present” is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-wit portretten.

In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zo zichtbaar.

Na het museumbezoek nemen we de tram terug naar Antwerpen-Zuid en nemen er de trein huiswaarts. (uurregeling wordt ter plaatse afgesproken)

Verwachte thuiskomst station Brugge tussen 18:00 u. en 19:00 u.

 

Praktisch

 

Verzamelen  in het atrium van Brugge Station om 8:15 u.

Elkeen zorgt voor zijn eigen vervoerbewijzen.

We nemen de trein van 8:25 u. rechtstreeks naar Antwerpen.

Aankomst Antwerpen 9:54 u. Start wandeling 10:00 u.

 

Kostprijs: 45 euro voor leden HBG - 50 euro voor niet-leden, waarin begrepen: gids, ticket tentoonstelling en lunch.

Niet inbegrepen: vervoer, drank en persoonlijke uitgaven.

 

Inschrijven vóór 15 maart 2020 door overschrijving van 45 of 50 euro p/p. op rekening van Het Beleefde Genot: BE71 0014 8517 3939 met vermelding FOMU

Max. aantal deelnemers: 15

Het verdriet van Vlaanderen

De deelname van Hein en Toon Van den Brempt aan de succesvolle Canvasreeks 'Kinderen van de collaboratie' is niet onopgemerkt gebleven.

In het besef dat er veel meer te vertellen en te ontdekken viel, namen ze schrijfster Kristien Hemmerechts onder de ram. Samen gingenz e op pad op zoek naar de waarheid achter de taboes,de halve waarheden, de leugens en de mythes.

Voorstelling met Kristien Hemmerechts, Hein en Toon Vanden Brempt, tweeling van de collaboratie Hein, sax en mondharmonica - Toon, cello Groene Meersen.

Groene Meersen Zedelgem, zondag 17 april 2020 om 11 u. ism Bib. Zedelgem

7 € - leden HBG: 5 € - aperitief nadien

Postkoloniale literatuur

Aimé Césaire

Frantz Fanon

Edward Saïd

Toni Morrison

Op zondag 3 mei later starten wij met een thematische reeks over Afrikaanse literatuur. Thomas Crombez bijt op die dag de spits af met een lezing over postkoloniale auteurs.

Komen onder meer aan bod: Aimé Césaire, Frantz Fanon, Edward Saïd en Toni Morrison.

Gemeentehuis Loppem, zondag 3 mei 2020 om 11 u.

7 € - leden HBG: 5 € - aperitief nadien

 

© Copyright 2020  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 16 februari 2020