.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links
     Contact

    

    

 

TE BELEVEN

 

Simone Weil

Wat wij de mens verplicht zijn

Mocht ze een man geweest zijn, ze zou als een Wittgenstein gepercipieerd worden’. Niet mijn woorden maar wel die van de Duitse filosoof Wolfram Eilenberger in zijn alom gelauwerd boek ‘Het vuur van de vrijheid’, over vier bijzondere vrouwelijke filosofes uit de XXe eeuw: Hannah Arendt, Ayn Rand, Simone de Beauvoir en Simone Weil.

En inderdaad, net als Hannah Arendt pas sinds enige jaren ernstig genomen werd in de (academische) filosofenwereld, zo ook Simone Weil vandaag en net als Hannah Arendt een heuse revival gekend heeft, zo ook Simone Weil: als filosofe is zij wat men noemt incontournable geworden.

Maar Simone was meer dan alleen maar filosofe. Ondanks haar (Joodse) bourgeoisafkomst werd zij actief in de communistische beweging, zo werkte zij meer dan een half jaar als arbeidster in een fabriek en engageerde zij zich als fervente syndicaliste. Zij nam ook deel aan de Spaanse burgeroorlog en geraakte daar zwaar gekwetst. Als ze 26 jaar is geraakt zij onder de indruk van de Christelijke mystiek door haar bezoeken aan Assisi en Solesmes, waar zij een mystieke ervaring beleefde. Zij bekeerde zich echter niet en bleef agnost. Als Joodse moest zij begin 1940 naar New-York vluchten, maar zij deed er alles aan om terug te keren naar Europa, meer bepaald naar Londen, om daar actief te zijn in het verzet, wat haar ook lukte. In 1942 stelde men bij haar tuberculose vast, waaraan zij een klein jaar later stierf, jong: 34 jaar.

Tijdens haar korte leven heeft ze veel geschreven maar is er weinig gepubliceerd. Pas na haar dood ontdekte men de rijkdom van haar geschriften waarin de afwezigheid van een God – niet de ontkenning ! - en vooral mededogen, rechtvaardigheid en vriendschap sleutelbegrippen zijn.

Thomas Crombez heeft een van haar geschriften, Leçons de philosophie – Lessen in filosofie vertaald. Hij is de geschikte persoon om ons op 22 oktober as. om 10.30 u. in het Veltershof te Veldegem kennis te laten maken met de persoon en het werk van Simone Weil.

Inkom: 6 euro - drankje achteraf

12de Thomas Mannlezing

jean-Paul Van Bendegem

Op de homepagina van de website van Jean-Paul Van Bendegem (jeanpaulvanbendegem.be) staat een prachtige formule, nou ja, esthetisch gezien dan, want ik begrijp er geen jota van. Het gaat om een zogenaamde kettingbreuk en deze hier citeren zou ook moeilijk kunnen, het zou lonken naar een soort visuele wiskundige poëzie zijn. Maar, het dient gezegd, de formule intrigeert mij, net zoals de persoon zelf – niet die van de formule, want dit is een Indische wiskundige, ene Ramanujan, maar degene die deze formule op zijn website geplaatst heeft: filosoof en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem. Voor mij is die formule enkel geraas(kal) en ja ook een beetje geruis, zeker hetgeen na het gelijkheidsteken staat:  Öpe/2

Met smartphone en Google is het een koud kunstje om dit op te lossen, het resultaat is namelijk 2,066365677…

Een irrationaal (en irrationeel) getal en als je ’t mij vraagt - om in wiskundige termen te blijven - honderd procent nutteloos. En toch zijn er freaks die het niet kunnen laten: Euler, die het getal e uitvond, was zo iemand bijvoorbeeld. Van Bendegem ook.

Voor een wiskundige moet zo’n formule als (harmonische) muziek in de oren klinken, voor de leek is dit, ik zei het al: geraas en geruis. En laten die twee items nu het onderwerp zijn van de komende Thomas Mannlezing. Nee, verwacht geen wiskunde à la Ramanujan, maar eerder een bijwijlen fijn humoristisch betoog over en een pleidooi voor imperfectie, want ja, zo vraagt Van Bendegem zich af: vanwaar onze obsessie met klasseren, rangschikken en ordenen? Waarom zijn er altijd mankementen? Waarom gaan dingen kapot? Waarom is perfectie niet haalbaar? En bovenal wat zou er mis zijn met imperfectie?

Jean Paul Van Bendegem is altijd een belevenis. Hij oreert als geen ander en niets menselijks is hem vreemd. Zijn gedachten zijn (vogel)vrij. Voor de toehoorder is het telkens opnieuw een avontuur, een belevenis: je weet niet wat je te wachten staat en nog minder waar Van Bendegem zal eindigen.

Zorg dat je deze lezing in het Veltershof te Veldegem op 19 november ek. om 10.30 u. niet mist!

Inkom: 8 euro - receptie achteraf

Mag ik nog trots zijn?

Martha Claeys

Is Martha Claeys de ‘coming woman’ van de (Nederlandstalige) filosofie? Als je het nieuws in het filosofische wereldje zo een beetje volgt zou je beslist denken van wel. Overal verschijnen er interviews en bijdragen van haar, geeft ze lezingen, leidt ze filosofische seminars enzovoort. De reden? Haar opgemerkt boek over Trots. De filosofie van een emotie.

Hoe komt ze erbij om over zo’n wat dubieus onderwerp onderzoek te verrichten? Associëren wij trots niet vaak met macho, ijdelheid en zo?

Martha Claeys zegt hier zelf over: ‘De manier waarop ik trots aan het werk zag in de maatschappij en in mezelf vond ik verwarrend. Daarom wilde ik trots verkennen, omdat mijn eigen houding heel ambigu was. Ik wilde eerst met een definitie komen, zoals filosofen doen, en de concepten helder krijgen. Mijn familie komt uit West-Vlaanderen. Daar is trots zoiets als arrogantie. Het heeft me dus nogal verbaasd dat mijn boek toch een best positief verhaal over trots is geworden.’

En dat is ook zo. Martha Claeys houdt immers een pleidooi voor trots, maar dan wel trots om gelijkwaardigheid te bevorderen. Zo onderscheidt zij drie vormen van trots, drie manieren om jezelf op waarde te schatten. Martha Claeys in een interview: ‘De eerste is zelfwaardering. Dat gaat over het leveren van een bijzondere prestatie of inspanning, een overwinning behalen over jezelf of iemand anders. De tweede houding benadrukt juist het idee van gelijkheid. Dat noem ik zelfrespect. Die vorm van trots gaat uit van het oordeel dat je niet iets hoeft te doen om respect te krijgen. Het feit dat je mens bent is daarvoor genoeg. De derde vorm van trots gaat over het idee dat je jezelf mag vieren om wie je bent, juist vanwege hoe je verschilt van anderen. Dat idee noem ik zelfliefde. Zelfwaardering, zelfrespect en zelfliefde dus, dat is de driedeling die ik hanteer. Ik denk dat die drie vormen van trots een verschillende morele grammatica hebben, met verschillende voorwaarden en valkuilen.’

 

Martha Claeys over Trots op zondag 10 december ek. om 10.30 u., in het Veltershof te Veldegem.

Inkom: 6 euro - drankje achteraf

Programma 2023

 

5 februari

Peter de Smet

Alexandrië

Een kijkje in de bibliotheek

5 maart

Thomas Crombez

De moord op de kunst

Een uitdaging voor de denker

26 maart

Bart Madou

Caravaggio

Een onstuimige vernieuwer

30 april

Gaea Schoeters

Seksisme in de literatuur

Een optimistische woede

4 juni

Henk Vandaele

Martha Nussbaum

Filosofe & activiste

3 september

HBG is mmm...!

Magisch Mysterieus Moment

De schoonheid van de troost

24 september

Bart Madou

Na ons de zondvloed

De stijging van de zeespiegel

22 oktober

Thomas Crombez

Simone Weil

Wat we de mens verplicht zijn

19 november

Jean-Paul Van Bendeghem

12de Thomas Mannlezing:  Geraas en geruis

Een pleidooi voor imperfectie

10 december

Martha Claeys

Mag ik nog trots zijn?

De filosofie van een emotie

Alle lezingen gaan door in DC Veltershof, Koning Albertstraat 11, Veldegem

Alle lezingen vangen aan om 10.30 uur.

Inkom: 6 euro per lezing, behalve de Thomas Mannlezing: 8 euro

 

DC Veltershof, Koning Albertstraat 11, Veldegem

Er is een beperkte parking rond het gebouw en een ruime ondergrondse parking, bereikbaar via de Rembertstraat.

Er zijn ook parkings achter de kerk en op de markt, elk op ca. 300 m.

 

 

© Copyright 2023  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 25 september 2023