.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

 

Als op een winternacht een reiziger...

 

Italo Calvino wordt geassocieerd met de neorealistische school voor literatuur. Hij werd geboren op 15 oktober 1923 in Cuba. Tijdens WO II vocht Calvino tegen zowel Duitse als Italiaanse fascisten. Hij begon met het schrijven van een verzameling verhalen gebaseerd op zijn ervaringen tijdens de oorlog. Natalia Ginzburg en Cesare Pavese moedigden Calvino aan om een roman te schrijven.

In de jaren vijftig produceerde Calvino een aantal opmerkelijke werken en verhalen uit vroegere tijden met een vleugje humor en fantasie. Tegen het midden van de jaren vijftig bracht Calvino het grootste deel van zijn tijd door in Rome, op dat moment het politieke en literaire centrum voor Italianen.

In 1956 publiceerde Calvino Italiaanse volksverhalen. De verzameling van 200 authentieke volksverhalen uit alle regio's en dialecten van Italië bracht Calvino een immense internationale erkenning waardoor hij een belangrijk literair figuur werd. Enkele publicaties van hem zijn o.m. De moeilijke liefdes (1970), De onzichtbare steden (1972), Het kasteel van de kruisende levenspaden (1973), Als op een winternacht een reiziger (1979), enzovoort. Italo Calvino stierf op 19 september 1985 op 61-jarige leeftijd in Siena.

Professor Walter Geerts van UA is de geknipte persoon om ons kennis te laten maken met leven & werk van Italo Calvino.

WZC Regina Coeli, Koning Leopold III-laan 4 te Sint-Andries, 2 juni 2019 om 11 u.

Parking voor de deur of op de parking in de Kerkhofstraat (links van het gebouw)

Inkom: 7 € (leden HBG: 5 €)

Ciao Marcello!

Jan Vandekerckhove brengt het verhaal van Marcello Mastroianni’s leven en werk, van zijn beginjaren in het theater met Luchino Visconti, via zijn wereldwijde erkenning in Federico Fellini’s La dolce vita (1960) en 8 ˝ (1963) tot zijn postuum uitgebrachte artistieke testament Io mi ricordo, sě, io mi ricordo (1997), geregisseerd door Anna Maria Tatň, die meer dan twintig jaar zijn levensgezellin was. Daarin vertelt Marcello honderduit en met een ontwapenende humor en ironie over zijn vita d’arte en zijn arte di vivere.

Jan Vandekerckhove is licentiaat in de Romaanse taal- en letterkunde, hij is directeur van het studiegebied gezondheidszorg, paramedische beroepen en biotechniek van de hogeschool VIVES

WZC Regina Coeli, Koning Leopold III-laan 4 te Suint-Andries, 16 juni 2019 om 11 u.

Parking voor de deur of op de parking in de Kerkhofstraat (links van het gebouw)

Inkom: 7 € (leden HBG: 5 €)

8 1/2

In 8 ˝ speelt Marcello Mastroianni een regisseur die niet weet wat te doen met zijn volgende film. Het script is nog niet klaar en hij heeft geen enkel bruikbaar idee in zijn hoofd zitten. Kort voor het draaien begint, trekt hij zich terug in een kuuroord, maar ook daar vindt hij geen seconde rust: de scenarioschrijver zeurt hem de oren van het hoofd over de politieke en religieuze implicaties van het verhaal (dat er nog niet eens is), zijn producer heeft een peperdure set laten bouwen en wil garanties dat die ook effectief gebruikt zal worden en een resem acteurs wil weten wat hun rol precies zal zijn. Alsof die professionele crisis nog niet genoeg is, wordt de regisseur ook achtervolgd door zijn verleden - zowel zijn vrouw als zijn maîtresse duiken op en hij wordt geplaagd door herinneringen aan zijn jeugd.

Het resultaat is een eigenzinnige, soms moeilijke film, maar het is ook een meesterwerk: poëtisch, lyrisch, diepzinnig en soms zelfs erg grappig. Het is een ode aan mensen die flamboyant genoeg zijn om te erkennen dat ze niet weten wat ze met hun leven moeten aanvangen, maar voor de zekerheid tóch maar investeren in een peperdure set. Je weet tenslotte maar nooit.

Gemeentehuis Loppem, Dorp 1, Loppem, dinsdag 18 juni 2019 om 20 u.

pARTcours 2019

Kunstenaars van HBG stellen tentoon tijdens pArtcours 2019

Tijdens het Pinksterweekend (8 t.e.m. 10 juni 2019) organiseert de Cultuurdienst Zedelgem pARTcours 2019 rond het thema ‘water’.

De kunstroute verbindt drie grote locaties waar groepstentoonstellingen plaatsvinden: Gemeenschapscentrum Jonkhove in Aartrijke, Gemeenethuis in Loppem en Dienstencentrum De Braambeier in Zedelgem. Elke deelnemende kunstenaar kan drie werken naar keuze en een themawerk tentoonstellen.

Een tiental kunstenaars van Het Beleefde Genot stelt tentoon in het Gemeentehuis van Loppem.

Van 8 t.e.m. 10 juni, telkens van 13 u. tot 18 u. – Gemeentehuis Loppem.

 

Moon Water, dansfilm op de cellosuites van Bach

 

Traditiegetrouw vertoont Het Beleefde Genot tijdens pARTcours ook een film die aansluit bij het thema. Dit keer vertonen wij de dansfilm Moon Water. Het Cloud Gate Dance Theatre werd in 1973 opgericht door choreograaf Lin Hwai-min en was Taiwan's eerste hedendaagse dansgezelschap.

De titel ‘Moon Water’ verwijst naar de ideale toestand waarnaar in Tai Chi-beoefening wordt gestreefd: "Energie stroomt als water, terwijl de geest schijnt als de maan". Het is ook geďnspireerd door een boeddhistisch spreekwoord: "Bloemen in een spiegel en maan op het water zijn beide illusies". De dansers zijn in het wit, met losse golvende broeken, en de geheimzinnige, dramatische verlichting wordt af en toe versterkt door gespiegelde panelen die boven of aan de achterkant van het podium worden onthuld. De dansmuziek, de cellosuites van Bach, draagt bij tot het gevoel van stilte.

 

GC Jonkhove, Aartrijksestraat 9, Aartrijke zaterdag 8 juni om 20 u.

© Copyright 2019  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 19 mei 2019