.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

 

Uitstap Luxemburg 12 & 13 oktober 2019

VOLGEBOEKT

We starten onze boeiende verkenning van Luxemburg stad met een gereserveerde bus ons opwachtend aan de achterzijde van het station Brugge kant oesterparking.


PROGRAMMA
 

Dag 1:
07 h 30 : We vertrekken stipt om 7:30 uur en hebben ons lunchpakket mee.
Er is ongeveer halfweg één toiletstop van 15 min. voorzien.
12 h 15 : Aankomst met bagage drop off in Hotel Carlton rue de Strasbourg.
13 h 00 : Wij wandelen naar het station en nemen de trein naar het nieuwe treinstation Pfaffenthal-Kirchberg (lijn 10 naar Gouvy) & de funiculaire plus de tram naar het Mudam .
13 h 30 : We nemen onze eigen Lunch in de cafetaria van het Mudam en aansluitend bezoeken we de
permanente tentoonstelling.
15 h 00 : Bezoek aan de Luxemburgse muziektempel met Rondleiding in de nieuwe Philharmonie.
16 h 00 : Wij wandelen terug naar het Mudam en bezoeken de beeldentuin. Aansluitend bezoek van Museum Dräi Eechelen (Vesting / Geschiedenis / Identiteit).
17 h 30 : Terug met de tram naar de voorlaatste halte ”Faiëncerie“.
18 h 00 : Diner (eigen rekening) in het Italiaans Restaurant Porta Nova (14 avenue de la Faïencerie)
20 h 00 : Tram naar Etoile (eindhalte) dan bus 28 naar Centraal Station, en wandelen naar ons hotel.

Dag 2 :
07 h 30 tot 8 h 30 : Ontbijt in het hotel.
08 h 45 : Vanaf ons hotel wandelen wij naar het station. Daar nemen wij bus 28 tot aan de halte Monterey.
09 h 00 : Begin van onze stadswandeling in het centrum. Wij lopen door de avenue Monterey en bereiken
de rue du Curé. Wij maken een ommetje naar de Place Guillaume II en bereiken de Marché aux Poissons, waar wij het Musée national d’histoire et d’art bezoeken.
10 h 45 : Verzamelen bij de uitgang van het museum op de Marché aux Poissons.
11 h 15 : Vervolg van de wandeling : wij passeren het groot-hertogelijk paleis ( gebouwd in Vlaamse
Renaissance-stijl ! ) en begeven ons via de Rue du St Esprit naar het “Cité Judiciaire “ : dit “gerechtseiland” werd ontworpen door de Luxemburgse architect en stadsplanner Robert Krier. Het is een geslaagd geheel opgetrokken in neo-classicistische stijl.
Hier nemen wij ook de lift ( 75 meter ! ) naar het stadsdeel Grund .
11 h 45 : Lunch in Restaurant “ Bosso” ( Bisserweg 7 ) Wij proeven er de traditionele “ tarte flambée “
13 h 00 : Wij vervolgen onze wandeling in Grund. Dit deel van de stad is bijzonder charmant en gaat terug
tot voor de 10de eeuw. Het oude benedictijnenklooster uit 1606 diende nog als kazerne en als
staatsgevangenis. Sinds 2004 huist er het Cultureel Ontmoetingscentrum Neimënster.
16 h 00 : Einde van de stadswandeling, we nemen de bus richting richting ons hotel en wandelen naar het
restaurant.
16 h 45 : Avondmaal (eigen rekening) in restaurant in de buurt van het station.
18 h 15 : Ophalen bagage in Hotel.
18 h 30 : De bus haalt ons stipt om 18:30 uur op bij het hotel voor vertrek naar Brugge
22 h 45 : Voorziene aankomst aan station Brugge bij ophaalpunt

Praktisch

Deze culturele tweedaagse uitstap wordt u onder volgende voorwaarden
aangeboden aan de prijs van 150 euro/pp.
1. De reis gaat enkel door mits 30 deelnemers. (min. voor de bus, en max. voor hotel)
2. De overnachting is inclusief ontbijt enkel op basis van tweepersoonskamer.
3. Eigen lunch voor dag 1 mee te nemen.
4. Alle verplaatsingen met openbaar vervoer zijn inbegrepen.
5. Alle inkomgelden voor bezoeken zijn inbegrepen.
6. Lunch inclusief drankje dag 2 is inbegrepen.
7. Diner voor dag 1 en dag 2 zijn voor eigen rekening.
8. Gidsbeurten voor bezoeken en stadswandeling inbegrepen.
9. Goed humeur en aangepaste oktoberkledij aanbevolen.

Opening tentoonstelling en boekvoorstelling “Leestekens van de overtocht”

Op vrijdag 20 september 2019 om 19.30 uur (zaal open vanaf 19 uur) is er de officiële opening met receptie van de tentoonstelling "Leestekens van de overtocht" met nieuwe schilderijen van Guido Dobbelaere én boekvoorstelling van een gloednieuwe publicatie met recente poëzie en foto's van zijn werk.

Toverberg 50 bevatte een uitgebreid interview met Guido Dobbelaere (zie www.hetbeleefdegenot.be/Toverberg).
Guido Dobbelaere, geboren te Meulebeke op 31 oktober 1929, studeerde Germaanse Filologie aan UGent, volgde een schildersopleiding aan de Stedelijke Academie Brugge, woont en werkt in Brugge. Na talloze stages en exposities in binnen- en buitenland is zijn werk nog eens te zien in zijn thuisstad.

De tentoonstelling is na 20 september nog tot 6 oktober 2019 te bezoeken, van woensdag t.e.m. vrijdag tussen 14.30 en 18.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 10.30 en 17.00 uur.

Het kunstboek 'Leestekens van de overtocht' is uitgegeven door Het Beleefde Genot en kost 25 € op de voorstelling, nadien 35 €. Voor leden van Het Beleefde Genot blijft de prijs 25 €.

Wie de vernissage en de boekvoorstelling wenst bij te wonen: graag een seintje via info@hetbeleefdegenot.be

Plaats: Bogardenkapel, Katelijnestraat 86, Brugge

Presto non son più forte – James Joyce

Claire Goll, een soort schrijfster, die in haar leven zowat alle artistieke en literaire beroemdheden van haar tijd kende – en vaak meer dan kende – had het niet op James Joyce begrepen: ‘Een wortelkwal? Een kruising tussen een oester en een kreeft? Ik heb te veel eerbied voor dieren, zelfs voor kwallen en schelpdieren, om ze met Joyce te vergelijken, deze gepatenteerde mummie, dat stuk schors zonder sap of warmte, die uitgedroogde peer. Hij mag dan een van de meest geslaagde literatoren zijn, in menselijk opzicht is hij een van de treurigste misbaksels van de schepping.’

En deze kwal is de auteur van Ulysses, wellicht de meest beroemde ongelezen roman aller tijden. Een lijvig boek van 900 bladzijden. Ulysses werd geschreven tussen 1914 en 1922 en speelt zich af op één dag, 16 juni 1904, en vertelt het relaas van Leopold Bloom.

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal chaotisch en verwarrend. Joyce is er echter op ingenieuze wijze in geslaagd de structuur onzichtbaar te maken. In verschillende landen werd Ulysses aanvankelijk verboden wegens te obscene passages. Ulysses is echter niet het enige werk van J.J., zo kennen we nog Dubliners, Het portret van de kunstenaar als jonge man, Finnegan’s wake enz.

Prof. Geert Lernout, UA, is emeritus hoogleraar vergelijkende literatuurstudies aan de Universiteit Antwerpen. Hij is o.m. de auteur van een veelgeprezen biografie over James Joyce. 

Zondag 22 september 2019 om 11 u. in de Bibliotheek Zedelgem.

Organisatie: Het Beleefde Genot en Bibliotheek Zedelgem.

Griekse epigrammen

Een epigram was oorspronkelijk een opschrift dat was aangebracht op een graf of een monument. Zeer beknopt dus. Maar gaandeweg evolueerde het epigram naar een kortgedicht. Bij het begin van het Hellenisme (ca. 300 vC) bereikte deze versvorm een hoogtepunt en in de Romeinse tijd is het vooral Martialis geweest die als geen ander gebruik maakte van het epigram, maar ook de Christelijke Gregorios van Nazianze wist er goed weg mee. Omstreeks het jaar 1000 is er een anonieme redacteur geweest die zowat 3700 vooral Griekse epigrammen te boek stelde onder de naam Anthologia Graeca, waarlijk een wonderbaarlijke bloemlezing. Als voorsmaakje een epigram van Nossis uit de Anthologia:

Niets zoeter dan de liefde,

want alle zaligheden laat zij achter zich,

Voor haar spuw ik zelfs honing uit mijn mond.’

Zegt Nossis.

Het meisje dat geen kussen kreeg van Kypris,

kent haar echt niet,

weet niet hoe rozen bloeien

Lezing door professor Kristof Demoen, UGent

WZC Regina Coeli, Koning Leopold III-laan 4, Sint-Andries

Zondag 6 oktober om 11 u. (5 €)

Trösterin Musica – een muzikaal vijfluik

     

Zondag 20 en 27 oktober 2019 opent Bart Madou deze reeks met een lezing over de Franco-Flamands, polyfonisten uit de regio Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Hij doet dat aan de hand van een profane melodie uit de 15de eeuw L’homme armé, die de basis vormde van bijna 40 polyfone missen. Maar ook aan de omgeving van de polyfonisten, hun jeugd, hun vorming, hun reizen, het landschap, de kathedralen wordt er aandacht besteed.

Dit zijn twee dezelfde ontbijtlezingen. Ze beginnen om 10 uur en vinden plaats in LCD De Braambeier, Loppemsestraat 14 te Zedelgem (1ste verdieping).

Omdat er eerst een ontbijt geserveerd wordt is het nodig dat u zich ten laatste een week vooraf inschrijft. Maximum 20 personen per lezing.

Op zondag 10 november komt de bekende cellist Arne Deforce naar Regina Coeli voor een lezing over de Franse componist Claude Debussy (1862-1918). Vaak wordt het etiket ‘Impressionisme’ op zijn muziek gekleefd, al is dat een vrij kunstmatige aanduiding waarover Debussy zelf het niet eens was, al hield hijzelf steeds vol dat muziek gemaakt was van kleuren. Wel moet gezegd dat zijn muziek echt vernieuwend is geweest. Zijn aparte klankcombinaties en harmonieën gaven aanleiding tot enkele zeer originele werken, waaronder Prélude à l'après-midi d'un faune  uit 1894 en La Mer uit 1905. Bovendien was hij aangegrepen door exotische muziek en instrumenten zoals de Javaanse gamelan.

Een andere bekende uit de muziekwereld is zeker Sigiswald Kuijken, oprichter van La petite Bande en zelf violist en fervent voorvechter van de authentieke speelstijl. Op zondag 24 november komt hij in de Sint-Maartenskerk van Loppem een lezing geven over een cantate van Bach, wellicht een cantate die rond deze periode van het kerkelijk jaar in Leipzig uitgevoerd werd. Misschien is het wel de beroemde en enig mooie cantate ‘Wachet auf ruft uns die Stimme’ (BWV 140), die voor het eerst uitgevoerd werd op 25 november 1731, in het kerkelijk jaar de 27ste en laatste zondag na Driekoningen.

Bach heeft de cantate tot grote hoogte gebracht. Tijdens zijn leven schreef Bach wellicht 295 cantates, waarvan er 202 dank zij Bachs zoon Carl Philipp Emanuel bewaard zijn gebleven.

Twee weken na Kuijken op vrijdagavond 7 december om 20 uur komt dan Marc Erkens naar CC Jonkhove in Aartrijke.  Mensen warm maken voor muziek door hen het verhaal te vertellen achter de muziek, het lijk zowat de missie te zijn van Marc Erkens en de manier waarop hij dat doet is zonder meer fenomenaal. Als hij achter de piano zit en vertelt hang je als het ware aan zijn lippen en zijn handen. Hoe gaan we eigenlijk met muziek om? Waarom vinden we sommige muziek geweldig en zegt andere muziek ons helemaal niets? Hoe zit muziek precies in elkaar? Bestaat er zoiets als slechte muziek? Drukt muziek gevoelens uit? Of heeft ze het over nog iets anders? Op deze en andere vragen geeft Marc Erkens vermakelijke, beklijvende, leerrijke en in ieder geval rake antwoorden met een humoristische ondertoon. Een lecture-performance in samenwerking met de Cultuurdienst Zedelgem.

Wij eindigen de cyclus rond klassieke muziek en ook het jaar met een lezing over drie hedendaagse Griekse componisten. Marleen Lescroart maakte haar eindwerk over catharsis in het werk van Iannis Xenakis, Mikis Theodorakis en Eleni Karaïndrou. Deze componisten hebben  alle drie muezike gecomponeerd bij Griekse tragedies – Xenakis bij de Oresteia van Aischylos, Theodorakis bij Elektra (Euripides en Sophocles) en Karaïndrou  bij de Trojaanse vrowuen (Euripides). Met tal van voorbeelden weet zij ons te wegwijs te maken in het boeiende oeuvre van deze drie componisten. Zondag 15 december 11 uur in Regina Coeli Sint-Andries.

Trösterin Musica – praktisch

20 of 27 okt. om 10 u. De gewapende man ontwapend – de Franco Flamands door Bart Madou Braambeier, Zedelgem (12 € incl. ontbijt)

10 nov. om 11 u.         Handelaar in zestiende noten – Claude Debussy door Arne Deforce Regina Coeli, Sint-Andries (5 €)

24 nov. om 11 u.         Ich bin getrost – een cantate van Bach door Sigiswald Kuijken, St. Maartenskerk, Loppem (5 €)

7 dec om 20 uur          Allegro con brio – waar muziek echt over gaat door Marc Erkens, CC Jonkhove, Aartrijke (11 € via HBG)

15 dec om 11 uur        Catharsis bij Xenakis, Theodorakis en Karaïndrou door  Marleen Lerscroart, Regina Coeli, Sint-Andries (5 €)

 

© Copyright 2019  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 01 september 2019