.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

 

Trösterin Musica – een muzikaal vijfluik

  

Een goede bekende uit de muziekwereld is zeker Sigiswald Kuijken, oprichter van La petite Bande en zelf violist en fervent voorvechter van de authentieke speelstijl. Op zondag 24 november komt hij in de Sint-Maartenskerk van Loppem een lezing geven over een cantate van Bach, wellicht een cantate die rond deze periode van het kerkelijk jaar in Leipzig uitgevoerd werd. Wellicht is het de beroemde en enig mooie cantate ‘Wachet auf ruft uns die Stimme’ (BWV 140), die voor het eerst uitgevoerd werd op 25 november 1731, in het kerkelijk jaar de 27ste en laatste zondag na Driekoningen.

Bach heeft de cantate tot grote hoogte gebracht. Tijdens zijn leven schreef Bach wellicht 295 cantates, waarvan er 202 dank zij Bachs zoon Carl Philipp Emanuel bewaard zijn gebleven.

Twee weken na Kuijken op zaterdagavond 7 december om 20 uur komt dan Marc Erkens naar CC Jonkhove in Aartrijke.  Mensen warm maken voor muziek door hen het verhaal te vertellen achter de muziek, het lijk zowat de missie te zijn van Marc Erkens en de manier waarop hij dat doet is zonder meer fenomenaal. Als hij achter de piano zit en vertelt hang je als het ware aan zijn lippen en zijn handen. Hoe gaan we eigenlijk met muziek om? Waarom vinden we sommige muziek geweldig en zegt andere muziek ons helemaal niets? Hoe zit muziek precies in elkaar? Bestaat er zoiets als slechte muziek? Drukt muziek gevoelens uit? Of heeft ze het over nog iets anders? Op deze en andere vragen geeft Marc Erkens vermakelijke, beklijvende, leerrijke en in ieder geval rake antwoorden met een humoristische ondertoon. Een lecture-performance in samenwerking met de Cultuurdienst Zedelgem.

Wij eindigen de cyclus rond klassieke muziek en ook het jaar met een lezing over drie hedendaagse Griekse componisten. Marleen Lescroart maakte haar eindwerk over catharsis in het werk van Iannis Xenakis, Mikis Theodorakis en Eleni Karaďndrou. Deze componisten hebben  alle drie muezike gecomponeerd bij Griekse tragedies – Xenakis bij de Oresteia van Aischylos, Theodorakis bij Elektra (Euripides en Sophocles) en Karaďndrou  bij de Trojaanse vrowuen (Euripides). Met tal van voorbeelden weet zij ons te wegwijs te maken in het boeiende oeuvre van deze drie componisten. Zondag 15 december 11 uur in Regina Coeli Sint-Andries.

Trösterin Musica – praktisch

20 of 27 okt. om 10 u. De gewapende man ontwapend – de Franco Flamands door Bart Madou Braambeier, Zedelgem (12 € incl. ontbijt)

10 nov. om 11 u.         Handelaar in zestiende noten – Claude Debussy door Arne Deforce Regina Coeli, Sint-Andries (5 €)

24 nov. om 11 u.         Ich bin getrost – een cantate van Bach door Sigiswald Kuijken, St. Martinuskerk, Loppem (5 €)

7 dec om 20 uur          Allegro con brio – waar muziek echt over gaat door Marc Erkens, CC Jonkhove, Aartrijke (11 € via HBG)

15 dec om 11 uur        Catharsis bij Xenakis, Theodorakis en Karaďndrou door  Marleen Lerscroart, Regina Coeli, Sint-Andries (5 €)

© Copyright 2019  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 12 november 2019