.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

Eenzaamheid is bedreigend. Over Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk woont in Istanbul. De stad zit schrijlings op twee continenten. De brug over de Bosporus symboliseert in die visie de rol die Istanbul en Turkije te spelen hebben in de wereld: het verbinden van twee volkomen verschillende culturen en geschiedenissen. Pamuk gelooft niet in bruggen. ‘De Turkse identiteit moet niet kiezen tussen Europa of Azië, tussen secularisatie en islam, tussen Oost en West’, zegt hij. ‘Wij zijn onszelf, en dat is al complex genoeg.’ Andere uitspraken van hem: ‘Ik wil in mijn verhalen niet vervallen in de simplistische sjabloon waarin moslimvrouwen altijd de rol van verdrukte personages toebedeeld krijgen.’ Pamuk ontving in 2006 als eerste Turkse schrijver de Nobelprijs voor literatuur. Zeker verdiend omwille van zijn omvangrijk maar vooral literair zeer hoogstaand werk. In zijn romans behandelt hij vooral de tegenstellingen Oost-West, Islam-Christendom en zeker traditie-moderniteit.

Zijn boeken zijn in verschillende talen vertaald, de meeste ook in het Nederlands, denk maar aan ‘Het huis van de stilte’, ‘De witte vesting’, ‘Sneeuw’, ‘Ik heet Karmozijn’, ‘Het zwarte boek’ en verleden jaar nog ‘De vrouw met het rode haar’.

Wie meer wil weten over deze winnaar van de Nobelprijs literatuur in 2006 mag op deze lezing niet ontbreken.

Professor Jurgen Pieters is hoogleraar Literatuurwetenschap aan de UGent en actief lid van o.m. de GEMS (Group for Early Modern Studies)

Gemeentehuis Loppem, zondag 24 februari 2019 om 11 u.

Het vlot van de Medusa door Bart Madou

Een nieuw format: het intiem salon. Wat is het? Een zondagvoormiddag met ontbijt waarna een korte lezing over een cultureel onderwerp voor een beperkte groep leden van Het Beleefde Genot. Maximum 20 deelnemers.

Dit eerste salon gaat over Théodore Géricaults beroemde schilderij Het vlot van de Medusa. In ‘In ogenschouw – essays over kunst,’ stelt Julian Barnes zich de vraag: hoe verander je een catastrofe in kunst? Toen koning Lodewijk XVIII als eerste het schilderij mocht bewonderen, waren zijn aanmoedigende woorden: ‘Monsieur Géricault, uw schipbreuk is beslist geen ramp.’

Géricault zelf noemde zijn schilderij op zijn sterfbed ‘Bah, une vignette!’.

Naar aanleiding van die lezing kunt u ook – vrijblijvend en voor zover de voorraad bij de uitgever strekt – een boek over Gèricault bestellen. ‘Géricault’, 29 x 37 cm, 96 blz., 80 afbeeldingen, gebonden, Duitse tekst, prijs 12 €.

Het Vlot van de Medusa in De Braambeier Zedelgem op zondagen 3 en 10 maart 2019  van 10.30 u. tot 12.30 u.

Kostprijs zonder boek: 15 € p.p., met boek + 12 €.

Gelieve vooraf in te schrijven met opgave van aantal deelnemers, de datum die u verkiest (3 of 10 maart) en met of zonder boek (max. 1 exemplaar per gezin). De volgorde van inschrijvingen telt.

U kunt inschrijven via : info@hetbleefdegenot.be

 

Zwarte lijsten door Arvi Sepp

Op Wikipedia lezen we het volgende: ‘Boekverbranding, biblioclasme of libricide is een verschijnsel van alle tijden, waarbij de verbranders onwelvallige boeken, geschreven teksten en mediadragers / meestal publiekelijk en ritueel verbranden.Het motief voor boekverbranding komt neer op censuur op morelereligieuze en politieke gronden.’

Bekendst is natuurlijk de boekverbranding door de nazi’s op de Opernplatz op 10 mei 1933, maar ook elders in Duitsland vinden er soortgelijke verbrandingen plaats en het is niet bij het Derde Rijk gebleven. Heine heeft het treffend verwoord toen hij zei: ‘Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen’ (’Waar men boeken verbrandt, zal men uiteindelijk ook mensen verbranden’).

Waarom zijn totalitaire dictaturen als het nazisme en stalinisme er zo op uit om boeken te verbieden? Hoe gaan ze daarbij te werk? Prof.dr. Arvi Sepp schetst fundamenten en achtergronden en zoekt uit hoe schrijvers het hen opgelegde, strakke keurslijf van en de vervolging door totalitaire regimes probeerden te omzeilen.

Professor Arvi Sepp doceert aan de VUB en is tevens hoofddocent aan het departement Letterkunde van de UIA waar hij Duitse cultuurgeschiedenis en Duitse literatuurgeschiedenis doceert.

Gemeentehuis Loppem, zondag 17 maart 2019 om 11 u.

Alles voelen op alle wijzen

Fernando Pessoa, een evocatie

De dichter en schrijver Fernando Pessoa behoort tot de absolute top van de wereldliteratuur en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Portugese dichters. Tussen 1908 en 1935 wijdde hij een belangrijk deel van zijn leven aan de literatuur. Vanaf 1910 werd hij actief in de Portugese literaire kringen en lag hij mede aan de basis van het tijdschrift Orpheu, dat het modernisme in de Portugese literatuur introduceerde. 
Vele van zijn geschriften zijn pas na zijn dood ontdekt en uitgegeven. Zijn belangrijkste in het Nederlands vertaalde werk is het Boek der Rusteloosheid, vertaald door Harrie Lemmens. De gedichten van Pessoa werden in het Nederlands vertaald door August Willemsen.

Leen Vermeiren is een begenadigd spreekster die haar leven in dienst gesteld heeft van het literaire oeuvre van Fernando Pessoa. Zij heeft les gegeven aan het Antwerpse Conservatorium en was presentator voor Klara en Poetry International in Rotterdam. In 1991 creëerde zij haar eerste Pessoa-programma en sinds 2003 is zij zelfs verhuisd naar Portugal om er de taal verder te bestuderen en zich volledig te kunnen onderdompelen in de literatuur van Pessoa. Het is een hele eer dat zij haar programma met Pessoa-gedichten voor Het Beleefde Genot kan brengen.

Bibliotheek Zedelgem, zondag 7 april 2019 om 11 u.

 

© Copyright 2019  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 27 januari 2019