.                                                                          

HET BELEEFDE GENOT vzw

hetbeleefdegenot.be
Home
Even voorstellen
Wie is wie?
     Lid worden
Te beleven
Beleefd
Toverberg
Publicaties
Fotogalerij
     Kunstenaars
 
Links/Sponsors
     Contact

    

Orpheus en Eurydice, een modern koppel?

Het verhaal van Orpheus die zijn Eurydice in de onderwereld opzoekt maar met lege handen terugkeert is algemeen bekend. Het is één van de grote liefdesverhalen ter wereld, misschien wel het grootste. Het is dus zeker de moeite om stil te staan bij deze geschiedenis. Het verhaal heeft bovendien talloze kunstenaars en schrijvers geïnspireerd: Stefan Hertmans, Rainer Maria Rilke, Hélène Nolthenius, Claudio Monteverdi, Christoph Willibald von Gluck om er maar enkele te noemen.

Met vier activiteiten rond dit koppel sluiten wij 2018 af.

Op zondagen 25 november resp. 9 decemberhebben wij  twee lezingen door professor emeritus Freddy Decreus van UGent. De eerste lezing focust op de figuur van Orpheus, veertien dagen later staat Eurydice centraal. Aangezien de meeste mythen uit een patriarchale verbeelding stammen zal het boeiend zijn om de Orpheus-mythe ook eens vanuit  vrouwelijke invalshoek te bekijken.

Deze lezingen gaan door om 11 u. in het gemeentehuis van Loppem.

O & E

Van de gelegenheid maken wij ook gebruik om twee opera’s die deze mythe behandelen in beeld te brengen. Vooreerst vertonen we Orphée et Euridice van Christoph Willibald von Gluck (Franse versie, Nederlands ondertiteld) met Magdalena Kožená als Orfeo in een regie van Robert Wilson en met het Orchestre Révolutionnaire et Romantiqe en het Monteverdi Choir onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. Robert Wilson is een van de beroemdste avant-garde opera regisseurs ter wereld, hij slaagt er in het publiek te betoveren met zijn licht en bewegingsmagie. Orphée et Euridice op 29 november om 19.30 u. in het Gemeentehuis Loppem.

O & E

Helemaal anders is Jacques Offenbachs Orphée aux enfers, een zogenaamde opéra féerie en in feite een versluierde satire op het regime van Napoleon III. We zien een liederlijk groepje goden die gaan struinen in de Hel, samen met de dubbelhartige Jupiter. Deze stemt er mee in Eurydice naar haar weerbarstige (en ontrouwe) echtgenoot terug te brengen in de hoop dat zij daarbij voor zijn eigen charmes zal vallen.

Deze scherpe en vermakelijke productie door regisseur Herbert Wernicke, is een visueel en muzikaal genoegen. De voorstelling werd opgenomen in de Muntschouwburg in Brussel en de Olympus is een replica van het beroemde Brusselse fin de siècle café La Mort Subite. De komedie is licht en elegant. Het subversieve element wordt gesuggereerd, maar doet geen afbreuk aan de vitaliteit.

Koor en Orkest van de Muntschouwburg met Patrick Davin als dirigent en met Alexandru Badea, (Orphée) en Elizabeth Vida (Euridice).

Orphée aux enfers op 13 december om 19.30 u. in het GH Loppem.

 

O & E

 

 

© Copyright 2018  ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Het Beleefde Genot vzw - Doornlaan 8 - 8210  Zedelgem
tel 0498 73 58 73 - www.hetbeleefdegenot.be -
info@hetbeleefdegenot.be

BTW BE 0893.747.805  - rekening IBAN: BE71 0014 8517 3969 (BIC: GEBA BE BB)

Laatst bewerkt: 29 oktober 2018